ENKA Vakfı
1983 yılında kurulan ENKA Vakfı’nın temelinde, spor, eğitim ve kültür sanat ile iç içe bir ortamda eğitilmiş, çağdaş, üreten, sorgulayan ve potansiyelini ortaya çıkartan bireyler yetiştirme misyonu yer alıyor. Buradan yola çıkarak ENKA Vakfı, Türk gençliğinin spor hayatına yönlendirilmesini sağlayarak, her bir gencin spor, eğitim ve kültür sanat etkinlikleriyle beslenerek kendi içlerindeki yeteneklerin keşfedilip, geliştirilmesi için çalışmalar yürütüyor.
ENKA Vakfı çatısı altında, ENKA Spor Kulübü, ardından 1996 yılında faaliyete geçen ENKA Okulları İstanbul, 1999 depreminden hemen sonra faaliyete geçen ve depremden etkilenen çocuklara eğitim hizmeti sunmak üzere kurulan ENKA Okulları Adapazarı, 2008 yılında faaliyete geçen Özel ENKA Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve 2014 yılında faaliyete geçen Özel ENKA Fen ve Teknoloji Lisesi Kocaeli ile ENKA Sanat birimleri bulunuyor.
Şarık Tara’dan…
“Gelişme demek sadece elektrik, yol demek değil. Eğitim ve kültür altyapılarının da geliştirilmesi şart. Kültür altyapısı toplumsal, maddi, ekonomik bütün hususların en gerekli unsurudur. Kültürsüz hiçbir şey olmaz. İnsanlığın, ailelerin ve milletlerin devamlılığı ancak sahip oldukları kültürle olur. Kültüre sahip olmak ve onu yaygınlaştırabilmek için gidilecek yol ise eğitimdir. Bu bilinçle ENKA Vakfı’nı kurduk.”
1989 yılında ENKA çalışanları ve sporcular için Sadi Gülçelik Spor Sitesi içinde Kültür Programları’nı başlattık. Bu programları düzenlerken üniversiteler ve İstanbul’daki sanat kurumlarıyla yakın işbirliği yaptık. Bu programların gençlerimizin kültür ve sanat etkinliklerine yönelmelerine, iyi alışkanlıklar kazanmalarına ve asıl, sporda başarı için şart olan sporcu- aile- yönetici- antrenör arası dayanışma ve bütünleşme ortamının güçlenmesine katkıda bulunacağı düşüncesindeydik. Gün geçtikçe bu programlar da gelişti, Sadi Gülçelik Spor Sitesi içinde bir okul kurulması ile birlikte öğrenci ve öğretmenlere de hizmet verilmeye başlandı. İstinye’deki bu tesisimiz, zaman içinde önemli bir turne mekanı oldu. Günümüzde ise Açıkhava Tiyatrosu ve Oditoryum’daki kış ve yaz programları geniş bir kitle tarafından izlenir oldu. ENKA Kültür Sanat önemli bir sanat merkezi haline dönüştü; biletler hızla tükeniyor, gösteriler, dinletiler dolu salonlara hitap ediyor.
ENKA Vakfı sanatın sürekliliğini sağlamak, sanat kurumlarını desteklemek ve daha fazla seyirciye ulaşmak amacıyla çalışmalar yürütüyor. Vakıf yıllardır bu konuda üstüne düşeni Gül Mimaroğlu liderliğinde en iyi şekilde yapıyor. (Şarık Tara Anlatıyor, Yazan: Çiğdem Tüzün, Doğan Kitap, İlk Basım, 2015)